POZNATE OSOBE S DISLEKSIJOM

POZNATE OSOBE S DISLEKSIJOM

 

Mnoge osobe koje su u svojim profesionalnim životima postigle zamjetne karijere, koje su zadužile čovječanstvo epohalnim otkrićima, u čijim umjetničkih ostvarenjima uživaju generacije, imale su disleksiju. Među njima nalaze se znameniti umjetnici, znanstvenici, sportaši, političari, čak i vrlo plodni pisci, kao što je, na primjer, bila Agata Christie. Mnogi od njih ostavili su nam svjedočanstva o svojim teškoćama, o problemima u školovanju, nerazumijevanju okoline. Njihovi primjeri ohrabrenje su za svaku mladu osobu s disleksijom, ali i za roditelje djece s disleksijom. Oni pokazuju da disleksija nije trajna kočnica u intelektualnom napretku, već teškoća s kojom se može uspješno raditi i zadovoljno živjeti.

 

Dragojla Jarnević (1812-1874) karlovačka spisateljica, ilirska pjesnikinja. Poznat je njezin lik, istaknut unutar skupine ilirskih velikana na Bukovčevom svečanom zastoru HNK u Zagrebu. Pisala je novele, romane, pedagoške članke i drame (izgubljene su).
zastor-bukovacNedavno je tiskan njezin kompletan dnevnik kojega je pisala od 1833-1874. godine. Taj dnevnik je izuzetno zanimljivo, vrlo opsežno djelo koje govori o jednoj osobi ispred svog vremena.
Dragojla Jarnević bila je učiteljica. Izvela je prvi zabilježeni penjački poduhvat u Hrvatskoj – 1843.god. popela se uz stijenu Okića (Samoborsko gorje).
U rukopisu njezinog dnevnika vidljive su karakteristične greške: premještanje slova (namastir, Ozajl), krive interpunkcije, akcenti bez logike, krivudavi redovi. Tijekom dugogodišnjeg pisanja prolazi kroz faze učenja pisanja kao djelatnosti, učenja hrvatskog jezika, prelazi s njemačkog na hrvatski, s gotice na latinicu. Dragojla Jarnević je primjer osobe koja je svojim marljivim radom i snagom talenta savladala teškoće disleksije, i to u vrijeme kada se o toj problematici nije ništa znalo i kada nije postojala stručna pomoć.

 

Bojan Navojec, glumac velikog talenta. Odmah nakon diplome zapošljava se u Kazalištu Gavella, zatim radi u Kazalištu Trešnja i u Teatru Exit. Sve češće se pojavljuje na televiziji, dug je popis filmova u kojima je igrao. Dobiva izvrsne navojeckritike, odigrao je mnogo zapaženih uloga.
Otvoreno govori o svojim problemima u vezi s disleksijom u intervjuima, na TV-emisijama i time znatno pridonosi informiranju i edukaciji javnosti o problematici disleksije.
Iz intervjua: “U školi sam se izvježbao učiti napamet jer mi je bilo lakše pamtiti što čitaju druga djeca nego nego se sam hrvati sa slovima pa mi je danas možda lakše nego drugim glumcima zapamtiti tekst. Disleksija je česta, ali je mnogi skrivaju jer je nepopularna. Kao – odrastao čovjek a teško čita….. Kao klincu u razredu ti se smiju, podcjenjuju te, no svaki se nedostatak uvijek negdje referira pozitivno, svaka mana donosi neku vrlinu.”

 

ZNANSTVENICI,ISTRAŽIVAČI, PRONALAZAČI
einsteinAlbert Einstein
Thomas Edison
Alexander Graham Bell
Isaac Newton
Michael Faraday

 

POLITIČARI, VOJSKOVOĐE
churchillGeorge Patton
Winston Churchill
Woodrow Wilson
švedski kralj Karl Gustav XVI.
i princeza Victoria
John F. Kennedy

LIKOVNI UMJETNICI
picassoLeonardo da Vinci
Pablo Picasso
Walt Disney
Robert Rauschenberg
Auguste Rodin
Richard Rogers
Charles Rennie Mackintosh
Jorn Utzon

SPORTAŠI
magicGreg Louganis
Jackie Stewart
Johnny Herbert
Bruce Jenner
Adie Allen
Duncan Goodhew
Paul Merson
Magic Johnson
Muhammad Ali

GLUMCI
whoopiCher
Marlon Brando
Tom Cruise
Whoopi Goldberg
Susan Hampshire
Anthony Hopkins
Bob Hoskins
Sarah Miles
Oliver Reed
Harrison Ford
Liv Tyler

PISCI
agataAgatha Christie
Gustave Flaubert
W.B. Yeats
Hans Christian Anderson
Ernest Hemingway
Lewis Carrol
Mark Twain

GLAZBENICI
lennonNoel Gallagher
Scott – ‘5ive
Harry Belafonte
Enrico Caruso
Nigel Kennedy
John Lennon

 

 

Hrvatska udruga za disleksiju © 2014