SEMINARI, RADIONICE, PREDAVANJA

SEMINARI, RADIONICE, PREDAVANJA

 

Hrvatska udruga za disleksiju organizira predavanja i radionice za edukaciju nastavnika, stručnih suradnika, odgajatelja i roditelja. Logopedi – članovi naše udruge imaju bogato iskustvo u takvim edukacijama.

Ukoliko Vaša škola želi takvu edukaciju ili ako imate pitanja, obratite se našoj predsjednici, Ani Punjek-Vizek, prof.logoped:
kontakt.hud@gmail.com
tel 0976594860

 

PRIMJER – SEMINAR U DUBROVNIKU, travanj 2003.

U organizaciji HUD-a, u suradnji s dubrovačkom udrugom “Disleksija kao dar”, Osnovnom školom Mokošica i Dječjim vrtićem Dubrovnik održan je od 27.-29. ožujka 2003.g. u Dubrovniku trodnevni seminar o disleksiji i disgrafiji. Pokrovitelj seminara bio je Grad Dubrovnik, a sponzori Hotelsko turistički centar Babin kuk, hotel Excelsior i Lions club Dubrovnik.

Prvi dan seminara bio je namijenjen roditeljima djece s teškoćama čitanja i pisanja i svim zainteresiranima, drugi dan učiteljima i stručnim suradnicima u školama, a treći dan odgajateljima i stručnim suradnicima u vrtićima. Seminaru su prisustvovali i ravnatelji pojedinih škola, logopedi, školski liječnici i pedijatri.

predavanje i radionica za roditelje u dvorani hotela President, Babin kuk, predavačica Željka Butorac, prof.logoped

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Seminar su otvorile gđa Silva Violić, voditeljica odsjeka za prosvjetu, šport i tehničku kulturu upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Dubrovnika i gđa Anuška Matušić, ravnateljica OŠ Mokošica.
Predavanja i radionice su održale prof. logoped Željka Butorac, predsjednica Aktiva defektologa i stručnih suradnika sjeverne Hrvatske, i doc.dr.sc. Mirjana Lenček-Vancaš, prof. logoped, docentica na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu.

predavanje i radionica za odgajatelje u dječjem vrtiću Palčica predavačica dr.sc.Mirjana Lenček, prof.logoped

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teme o kojima se govorilo na predavanjima i radionicama bile su:

  • biti roditelj djeteta s disleksijom – što znati, činiti, tražiti,
  • kako prihvatiti svoje dijete s teškoćama čitanja i pisanja i što raditi,
  • čitanje i pisanje: teškoće-poremećaj, uloga nastavnika,
  • opservacija djece s teškoćama čitanja i pisanja kod upisa u osnovnu školu i tijekom školovanja,
  • rad s učenicima s teškoćama čitanja i pisanja,
  • kako na vrijeme spriječiti i prepoznati nastanak teškoća odnosno poremećaj čitanja i pisanja,
  • opservacija djece u dječjim vrtićima s ciljem otkrivanja teškoća čitanja i pisanja,
  • predvježbe čitanja i pisanja za djecu u dječjim vrtićima.

 

članak u Dubrovačkom listu

Reakcije na seminar bile su pozitivne, jer je omogućio informiranje o što ranijem otkrivanju, pravilnom tretiranju disleksije, te zakonskim mogućnostima školovanja djece s disleksijom u redovnim školama. Seminar je također povezao Dubrovnik i Zagreb u smislu buduće suradnje na projektima o disleksiji i disgrafiji.
Sudionicima je podijeljen promidžbeni materijal Udruge (plakat o disleksiji, letak HUD-a). Seminar je rezultirao velikim interesom i odazivom sudionika sa područja cijele Dubrovačko-Neretvanske županije. Popraćen je i oglašavanjem u novinama, radio emisijama, a osvrt na seminar snimila je i HTV za emisiju “Dobro jutro Hrvatska”.

Hrvatska udruga za disleksiju © 2014